Psihološka podrška

1. Psihološka podrška

1.5. U VRIJEME COVID-A

1. VODIČ ZA SAMOPOMOĆ

https://e-obrazovanje.fkz.hr/pluginfile.php/85202/mod_resource/content/1/Vodi%C4%8D%20za%20samopomo%C4%87%20u%20doba%20krize.pdf


2. PSIHOLOŠKA DOBROBIT USRED GLOBALNE NEIZVJESNOSTI

Psihološka dobrobit usred globalne neizvjesnosti

Socijalna distanca. Eksponencijalni rast. Izravnati krivulju. Prije nekoliko mjeseci mnogi od nas nisu ni pomislili na navedene termine, a danas su oni, uslijed globalnih promjena uzrokovanih pandemijom koronavirusa, postali sredstvo za razumijevanje „nove normalnosti“. Svakodnevni način života naglo je i značajno izmijenjen uvođenjem preventivnih mjera u borbi protiv epidemije i svijet se oko nas drastično promijenio. Malo je vjerojatno da je itko ostao ravnodušan na novonastale okolnosti te je pojava različitih oblika stresnih reakcija potpuno prirodna, a pogotovo kod stanovnika Zagreba i okolice koji su osim poteškoća uzrokovanih pandemijom pogođeni i snažnim potresom koji je ostavio razne materijalno - fizičke i psihičke posljedice. 
Stresna reakcija je normalna reakcija na abnormalnu situaciju te su se zbog svega navedenog kod mnogih ljudi javili osjećaji zabrinutosti, straha, panike, tjeskobe i ljutnje te osjećaji nesigurnosti i neizvjesnosti kao i nedostatak osjećaja kontrole nad vlastitim životom. Također je moguće da su se kod nekih pojavile i poteškoće sa spavanjem, koncentracijom i disanjem (npr. ubrzano disanje, gubitak daha bez fizičkog napora).


Kako si možemo pomoći?

Bez obzira na nadolazeće popuštanje mjera prevencije, ne čini se da ćemo se ni mi ni ostatak svijeta odmah vratiti u „staru normalnost“. Trenutno je situacija i dalje neizvjesna u smislu dugoročnog planiranja različitih aktivnosti, a u međuvremenu je i dalje potrebno funkcionirati dovoljno dobro kako bismo ispunili zahtjeve različitih uloga koje svatko od nas ima u životu. Polaznici Policijske škole i studenti Visoke policijske škole i dalje nastavljaju s online nastavom, djelatnici Policijske akademije i dalje rade u izmijenjenim radnim okolnostima… A svima nam je zajednička važnost optimalne psihičke prilagodbe na trenutne okolnosti.
U ovakvim kriznim situacijama ne reagiramo svi jednako - neki su otporniji, a drugi podložniji doživljavanju anksioznosti i stresa. Ako se suočavate s poteškoćama, bitno je naglasiti da, iako nema univerzalnog rješenja, nikad nismo u potpunosti bespomoćni te da se uvijek nešto može poduzeti. Važno je prepoznati vlastita emocionalna stanja jer nije dovoljno samo reći „Ja sam pod stresom!“. Pokušajte svoje osjećaje pretočiti u riječi jer što bolje prepoznajemo svoje emocije, lakše ćemo se nositi s njima.

U nastavku pogledajte vodič „Živjeti sa zabrinutošću i anksioznošću usred globalne neizvjesnosti“ koji je sastavio tim kliničkih psihologa platforme "Psychology Tools" (dr. Matthew Whalley i dr. Hardeep Kaur). Vodič obuhvaća potrebne informacije i praktične vježbe za smanjivane poteškoća i održavanje subjektivne dobrobiti u ovom kriznom razdoblju.

Ova preporuka nije zamjena za podršku stručnjaka. Ako osjećate potrebu za psihološkom podrškom jer niste sigurni da se sami možete nositi s procesom prilagodbe i smanjivanja poteškoća ili su vam samo potrebne dodatne informacije, za pomoć se možete obratiti psihologinji Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost koja se od 2015. godine kontinuirano bavi savjetodavnim radom s polaznicima i djelatnicima Policijske akademije. Savjetodavni proces je u trenutnim okolnostima moguće organizirati putem telefona, e-maila i/ili Skypea.