Policijska akademija Zagreb od 6. veljače 2017. godine je partnerska akademija Frontex-a (europske agencije za graničnu i obalnu stražu).

Koordinatorica aktivnosti: Mirjana Abramović
Kontakt-tel.: +385 1/2426 303
E-mail: miabramovic@mup.hr

Služba za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost, među ostalim, ulaže u međunarodnu suradnju, odnosno aktivnosti u sklopu suradnje s Frontexom (Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu). Ta je suradnja započela 2015. godine, a formalizirana je 6. veljače 2017. godine, kad je Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske postala Partnerska akademija Frontexa.

Partnerski ugovor o suradnji očituje se u razmjeni dobre policijske prakse zemalja članica, provođenju tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama Frontexa s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija i zaštite vanjske granice Europske unije.

Frontex pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku državama članicama EU-a suočenima s ozbiljnim migracijskim pritiskom, a Policijska akademija kao ravnopravan partner Frontexa odgovorna je za pripremu, organizaciju i provedbu predmetnih međunarodnih obuka. Dosad je uz punu financijsku potporu Frontexa kupljena razna tehnička, informatička i telekomunikacijska oprema za sve obuke policijskih službenika na Policijskoj akademiji i u svim obučnim i uslužnim centrima Ministarstva, koja ostaje u trajnom vlasništvu MUP-a. Trenutačno se oprema prioritetno raspoređuje na korištenje policijskim upravama pogođenima migracijskom krizom te Policijska akademija postaje ravnopravan partner i potpora u rješavanju ovog problema.

Policijska akademija trenutačno je vodeća akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. Dosad su kroz suradnju Frontexa i Policijske akademije različite vrste obuka prošla 623 policijska službenika država članica EU-a. Obuke je provodilo 72 Frontexovih trenera i vanjskih suradnika.