SPORT I SAMOOBRANA SILVIJO FALETAR

Svrha je sporta i samoobrane utjecati na stvaranje potrebitih preduvjeta za usvajanje elemenata službenog plana i programa policijske samoobrane, podizanje razine situacijske efikasnosti znanja borenja, unaprjeđenje razine antropometrijskih karakteristika, podizanje razine motoričkih sposobnosti, razine kvalitete policijskog postupanja za specifičnu, vrlo kompleksnu i zahtjevnu policijsku praksu. Odnosno, program borilačkih vještina za policijske službenike specifičan je, sastavljen od tehnika više borilačkih vještina (karate, judo, aikido). Vrijednosti samoobrane utemeljene su na principima i tehnikama juda jer one maksimalno razvijaju učinkovitost, kontrolu i samokontrolu; to su suvremeni principi na kojima bi se trebala zasnivati i sama taktika policijskog postupanja. 

Policijske poslove karakteriziraju kako kratkotrajne tako i dugotrajne aktivnosti različitih intenziteta, u svim vremenskim uvjetima i pri različitim temperaturama, stoga iz navedenog proizlaze ciljevi i zadaci nastavnog procesa. 

CILJ 

Usvajanje znanja, vještina i navika visokih utilitarnih vrijednosti za učinkovito kvalitetno obnašanje policijske djelatnosti.

ZADACI

1. Povećanje razine motoričkih i funkcionalnih sposobnosti :motoričke sposobnosti s naglaskom na repetitivnu snagu svih topoloških grupa: ruku, ramenog pojasa, trupa i nogu, funkcionalne sposobnosti s naglaskom na aerobne sposobnosti

2. Usvajanje kinezioloških znanja borilačkih sportova za obavljanje policijskog posla na razini reprodukcije, tj. kvalitetne demonstracije

3. Usvajanje općih i specijalnih teoretskih znanja

4. Stvaranje navika odnosno potrebe za redovitom tjelesnom aktivnošću.