Sigurnost u prometu - nastavnik Vlado Tašner

Nastavni plan i program se temelji na pretpostavci da 85% polaznika ima položen vozački ispit te poznaju prometne propise.

Cilj nastave je da polaznici u kvalitativnom smislu prošire svoja znanja o prometu, prometnoj kulturi, da spoznaju nužnost međusobne suradnje i ljudske solidarnosti svih sudionika u prometu, da mogu kvalitetno prepoznati prometne prekršaje, a isto tako ih adekvatno sankcionirati.

Jedan od ciljeva nastave je naučiti kako svojim postupanjem proaktivno djelovati na smanjenju broja prometnih nesreća i to posebno onih s najtežim posljedicama.

Kroz nastavni plan i program obrađuje se međusobna korelacija tri faktora koja sudjeluju u prometu, a to su čovjek, vozilo i cesta. Nadalje, obrađuju se ovlasti policijskih službenika kod nadzora i upravljanja prometom, prometni znakovi, prometna pravila, fizičko upravljanje prometom, načini zaustavljanja vozila, način i taktika kod utvrđivanja prekršaja, pravni okviri za sankcioniranje utvrđenih prekršaja.

Kroz praktične vježbe, polaznici uče znakove koje daju ovlaštene  osobe prilikom nadzora i upravljanja prometom (znakovi položajem ruku i tijela, zvučni znakovi, svjetlosni znakovi), fizičko upravljanje prometom u raskrižju, fizičko upravljanje prometnom u pokretu, načine zaustavljanje vozila, prisilno izvlačenje osobe iz zaustavljenog vozila, praktično postavljanje uređaja za prisilno zaustavljanje vozila.

Nastavni plan i program od 108 školskih sati izvodi se po 3 sata tjedno (2+1 sat).

Od ukupnog broja sati nastave, oko 48.50% nastave se odnosi na teoretski dio dok se 51.50% nastave izvodi kao praktična nastava, kroz praktične vježbe.

Za one  polaznike koji nemaju položen vozački ispit (oko 15% polaznika), dodatno se, van nastavno, u sklopu polaganja vozačkog ispita „B“ kategorije u školi održavaju predavanja iz „Prometnih i sigurnosnih pravila“ (30 školskih sati).


Nastavnik: Vlado Tašner