Prekršajno pravo - nastavnik Radovan Fumić

VAŽNO !!!!!

SVI MATERIJALI I PODATCI KOJI SE KORISTE U MEĐUSOBNOJ KOMUNIKACIJI NA OVOM KOLEGIJU NE SMIJU SE KORISTITI U JAVNOSTI, DAVATI DRUGIMA NA KORIŠTENJE, NITI RAZMJENJIVATI. SVAKA ZLOUPORABA BIT ĆE PRIJAVLJENA, A ŠIFRA ZA PRISTUP ĆE BITI AUTOMATSKI UKINUTA.


Cilj predmeta je usvajanje znanja potrebnog za prepoznavanje i primjenu instituta materijalnoga i postupnog dijela Prekršajnog zakona na događaje s ostvarenim elementima prekršaja, a čiji se zakonski opisi nalaze u različitim posebnim prekršajnim zakonima u nadležnosti policije.

Nastava je podijeljena u dva dijela. 

U prvom dijelu izvođenja nastave polaznici će, uz korištenje primjera iz prakse, biti upoznati sa odredbama postupnog dijela Prekršajnog zakona, te će se od njih tražiti poznavanje i razumijevanje temeljnih instituta značajnih za postupanje policije, sa naglaskom na zakonske uvjete za: uhićenje počinitelja prekršaja, podnošenje optužnog prijedloga, prekršajnog naloga i obaveznog prekršajnog naloga, naplatu novčane kazne, davanje upozorenja i dr.

U drugom dijelu izvođenja nastave polaznici će biti upoznati sa zakonskim opisima pojedinih prekršaja iz različitih posebnih prekršajnih zakona iz nadležnosti policije, sa naglaskom na Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Od posebne je važnosti što će se nakon svake nastavne cjeline, pristupiti praktičnim vježbama sastavljanja odgovarajućih pismena, kako bi polaznici usvojena znanja o pojedinim prekršajima i temeljnim institutima Prekršajnog zakona, bili u mogućnosti primijeniti u praksi, odnosno kako bi mogli sastaviti cjelovit spis povodom počinjenog prekršaja.

Tijekom izvođenja nastave, u svakoj se prilici, naglašava se važnost poštivanja Ustavom zajamčenih prava i sloboda građana, kako bi svijest o tome postala sastavni dio osobnosti polaznika.

Nastavni plan i program u trajanju od 110 školskih sati sadrži dvije cjeline (procesni dio i posebni dio):

  • TEORETSKA NASTAVA.........................36 SATI
  • PRAKTIČNA NASTAVA.........................56 SATI

I DIO

PREKRŠAJNI ZAKON – POSTUPOVNO PREKRŠAJNO PRAVO

Nastavne jedinice:


II.  DIO

POSEBNI PREKRŠAJNI ZAKONI                                           

Nastavne jedinice: