FRONTEX Land Border Surveillance 2020

European Border and Coast Guard Team – Land Border Surveillance Officer Training

Obuka policijskih službenika granične policije i priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama

Ministarstvo unutarnjih poslova RH uključeno je u provedbu spomenutog projekta od travnja 2014. godine kroz aktivnosti u okviru radne skupine koju čine predstavnici država članica iz Njemačke, Estonije, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Nizozemske, Finske i Hrvatske. Ovaj je projekt još jedan korak prema modernizaciji i unaprjeđenju obrazovanja i obuke te podizanju profesionalizma policijskih službenika granične policije zemalja članica EU-a.

Projektom se nastoji stvoriti jedinstveni način obuke u svim zemljama članicama uz razumijevanje raznolikosti u multikulturalnom treningu/obuci/radnom okruženju. Pritom je važno uskladiti ponašanja i postupanja unutar zemalja članica u skladu sa zakonodavstvom te temeljem različitih postupanja i ponašanja prilikom izvršavanja zadanih zadaća doći do zajedničkog cilja, usvojenog i ujednačenog. Posebna je pozornost usmjerena na promicanje interkulturalnih sadržaja i vrednota, čime se omogućava osvješćivanje polaznika obuke o važnosti stvaranja interkulturalnih kompetencija koje su nužne za interakciju, odnosno sudjelovanje policijskih službenika u provedbi zajedničkih operativnih akcija (Frontex Joint Operations).

Krajnji je cilj ovog projekta edukacija policijskih službenika u državama članicama te njihova priprema za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, posebice onima koje provodi Frontex. Isto tako, radna skupina ovog projekta radi na izradi ujednačenog priručnika za obuku granične policije zemalja članica EU-a, vezano za nadzor kopnene granice.